Voks

Voks

 

Voks er en masse de unge bier udskiller ved at svede det ud fra kirtler på undersiden af bagkroppen. Både humlebier og honningbier bruger voksen til opbygning af tavler i deres bo. En bifamilie producerer ca. et kg voks om året, så voks eller bivoks er et attraktivt produkt. Bivoks har i årtusinder været brugt til mange forskellige formål som belysning, støbeforme til bronzestøbning, tavler til at skrive på, podning af forskellig slags, medicinske produkter, skønhedspleje som kosmetik, overfladebehandling af fly, frugt, vitaminpiller osv. Mange kender også voks fra voks til håret, voksbehandling f.eks til hårfjernelse osv., der også næste altid er bivoks. Der findes også kemisk skabte vokstyper baseret på silikone - typisk til overfladebehandlingsopgaver.

 

Bivoks er en langkædet monoalkohol esterificert med en fedtsyre og en slags lipid, som også kendes fra fedtstoffer, vitaminer, hormoner osv., og derfor hydrofobe. Voks afviser eller afstøder derfor vand, og kan ikke opløses i vand, men er til gengæld opløselig i ikke polære opløsningsmidler. Mange planters blade er således også dækket af et tyndt lag voks for at mindske vandtabet, ligesom fugle der lever i vand gnider deres fjer ind i voks for at opnå denne vandafvisning.

 

 

Valset voks

Valset voks er den mest anvendte vokstavle i Danmark. Metoden baseres på, at den rensede voks ledes gennem to valser, hvorpå de endeløse voksbaner kører videre til prægevalserne inden de klippes op. Dette giver en tynd og fast vokstavle.

 

Fordelen ved denne tavletype er, at tavlerne er mere stabile og ikke går så let i stykker.

 

 

 

Vi har også mulighed for at producere farvet voks – til dette bruger vi den valsede voks. De fleste foretrækker naturlig voks, men f.eks. til dokorationsformål såsom lys fremstilling har vi 11 forskellige farver + den naturlige farve at vælge imellem.

 

 

Grøn Voks Pulje

Den grønne vokspulje er beregnet for biavlere, der ikke benytter pesticider eller antibiotika i deres varroa bekæmpelse, men kun benytter myresyre, oxalsyre eller Bienenwohl.

Voksen til ens bigårde skal ligeledes stamme fra bigårde, der ikke benytter pesticider eller antibiotika.

Ved at modtage voks fra "Grøn Voks-pulje" er du sikker på, at den voks du benytter stammer fra biavlere tilknyttet grøn pulje og de retningslinjer defineret ved grøn pulje. Vi håndterer naturligvis også voks både støbt og valset efter Grøn Pulje.

Vi forbeholder os naturligvis ret til at lade din voks undersøge for pesticider og antibiotika således alle kan føle sig trykke med systemet. Alle tavler oparbejdet efter Grøn Voks-pulje er fra os mærket med Grøn Pulje.

Eget voks retur

Vi tilbyder også at forarbejde din egen voks til nye tavler dog kræver det minimum 200 kg. Voks - for denne service er der ingen merpris.